Meedoe-concert Broer

De Heutink Foundation ondersteunt een prachtig, interactief project van Orkest van het Oosten, het Meedoe-concert waarbij de kinderen in het publiek echt méé mogen doen. Alles wat normaal niet gebruikelijk is tijdens een klassiek concert mag tijdens het Meedoe-concert juist wel. Opstaan om een wave te maken. Luid klappen op benen, buik en dijen. Dansjes doen en spreekkoren aanheffen. Sterker nog: al deze actie wordt juist voorgeschreven! De acteurs van Jeugdtheatergezelschap Sonnevanck zorgen ervoor dat de kinderen meeleven en actief betrokken worden bij het stuk. Het Meedoe-concert maakt het mogelijk om op een speelse en betrokken manier kennis te maken met klassieke muziek en theater.

Het Meedoe-concert wordt georganiseerd voor Overijsselse basisschoolkinderen uit groep 5 t/m 7 nemen, samen met vluchtelingkinderen uit Nederlandse asielzoekerscentra. Monique Wijnker, educatief medewerker van het Orkest van het Oosten, vertelt: “Tegelijkertijd laat de klassieke muziek de (vluchteling)kinderen even de wereld hen heen vergeten en geeft het samen muziek maken een gevoel van trots en verbondenheid.”

Meedoe-concert Broer

Al maanden zijn vluchtelingkinderen van asielzoekerscentra in heel Nederland en leerlingen van basisscholen uit Overijssel aan het oefenen voor Broer, het meedoe-concert dat Theater Sonnevanck en Orkest van het Oosten hebben ontwikkeld in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland. Het concert is onderdeel van het project Eigen-Wijs van VluchtelingenWerk, waarin muziekactiviteiten aan kinderen in asielzoekerscentra aangeboden worden, zodat ze hun moeilijkheden even kunnen vergeten. Broer is een spannend en swingend concert rondom een prachtig verhaal. De muziek van Giuseppe Verdi vormt de muzikale basis. Alles wat normaliter niet gebruikelijk is tijdens een klassiek concert mag nu juist wel; opstaan om een wave te maken, luid klappen, dansen en spreekkoren aanheffen. Zo worden de vluchtelingkinderen en basisschoolleerlingen medemuzikant in dit concert.

Het verhaal van Broer

Ketim geeft een verrassingsfeest voor zijn tweelingbroer Raban. Vroeger deden de broers alles samen, maar nu hebben ze elkaar al een lange tijd niet meer gesproken. Het orkest zit klaar en de kinderen zitten in de zaal. Wanneer Raban binnenkomt is hij verbaast. Hij hoopt maar dat zijn broer niks met het feest te maken heeft, want hem wil hij nooit meer zien. Wat is er gebeurd? En worden Ketim en Raban toch nog beste broers. heater Sonnevanck en Orkest van het Oosten hebben bij dit project educatief materiaal ontwikkeld, waardoor het voor alle leerkrachten mogelijk is om dit project uit te voeren. Voor scholen zijn er vijf lessen beschikbaar met filmpjes en voorbeelden van alle liedjes, de dans, body percussie en soundscapes.